7 Ekim 2016 Cuma

WAKE ON RING,TCP/IP,IPv4,IPv6, ROUTER,HUB,SPLITTER, Modem,ADSL

WAKE ON RING NEDİR?
Wake On lan: Pcden başka bir pcye ping atıp o bilgisayarın açılmasını sağlamaktır.
Wake On Ring:Modem Kullanılarak Glen herhangi bir telefon aramasında bilgisayarın açılmasıdır.

TCP/IP NEDİR?
"Bilgi Ağı" üzerindeki bilgi iletimi ve paylaşımı bazı kurallar dahilinde yapılmaktadır. Bu kurallara kısaca "internet protokolleri", ya da TCP/IP protokoller ailesi denir. TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol), bilgisayarlar ile veri iletme/alma birimleri arasında organizasyonu sağlayan, böylece bir yerden diğerine veri iletişimini olanaklı kılan pek çok veri iletişim protokolüne verilen genel addır. Bir başka değişle, TCP/IP protokolleri bilgisayarlar arası veri iletişiminin kurallarını koyar.
Bu protokollere örnek olarak, dosya alma/gönderme protokolü (FTP, File Transfer Protocol), Elektronik posta iletişim protokolü (SMTP Simple Mail Transfer Protocol), TELNET protokolü (Internet üzerindeki başka bir bilgisayarda etkileşimli çalışma için geliştirilen *login* protokolü) verilebilir. Adını sıkça duyduğumuz WWW ortamında birbirine link objelerin iletilmesini sağlayan protokol ise Hyper Text Transfer Protocol (HTTP) olarak adlandırılmaktadır. TCP/IP protokolü aynı zamanda, diğer iletişim ağlarında da kullanilabilir. Özellikle pek çok farklı tipte bilgisayarı veya iş istasyonlarını birbirine bağlayan yerel ağlarda (LAN) kullanımı yaygındır.

IPv4 NEDİR? IPv6 NEDİR?
İnternet kullanıcılarının daima karşılaştıkları IP, IPv4 ve IPv6 terimlerinin ne anlama geldikleri ile ilgili bilgi vermek istiyoruz. Konunun temel başlığı olarak ilk önce “IP nedir?” sorusu ile başlayalım. IP, internet üzerinde her cihazın (bilgisayar, akıllı telefonlar, tablet bilgisayarlar, modemler, router, IP Kameralar vb. cihazlar) kullanmakta oldukları rakamlar bulunmaktadır. İnternet Protokolü yani IP olarak adlandırılan bu rakamlar ile cihazların birbirlerini tanıması ve birbirleri ile iletişim kurmaları sağlanmaktadır. Ağ bağlantısı ve veri alışverişi için kullanılan bu numaralar tamamen birbirinden bağımsız ve benzersizdir. 1970 yılında literatürde yerini alan IP terimi, ilerleyen zamanlarda IPv4 olarak son halini almıştır. Günümüzde de kullanımı devam etmekte olan IPv4 internet protokolü, 32 bit’ten, yani  8 bit içeren 4 sayıdan oluşmaktadır. 0 ile 255 arası değişiklik gösterebilmektedir. 1.0.0.0 ile 255.255.255.255 arasında herhangi bir numara olmaktadır.
IPv4 internet protokolünün, zamanla yetersiz kalması ve IP havuzunun bu yetersizlik durumu karşısında, IPv6 denilen protokol gündeme gelmiştir. 1992 yılında geliştirilen bu yeni protokol ile sorunun kaynağından çözüldüğü bilinmektedir. Yeni geliştirilen internet protokolü ile 128 bit’lik bir adres alanına geçiş yapılmıştır. Bu da büyük ip adresleri anlamına gelmektedir. Matematiksel olarak anlatılacak olunur ise 2128 adet ya da başka bir ifade ile 3 x 1038 adet adres demek oluyor diyebiliriz.



Şimdi IPv4 ve IPv6 arasındaki farklar ile devam edelim. IPv4 için 32 bit (4 byte), IPv6 için 128 bit (16 byte) kaynak ve hedef adresleri kullanılmaktadır. IPSEC desteği, opsiyonel olarak IPv4 ile kullanılırken IPv6 için zorunlu tutulmuştur.

ROUTER NEDİR?
Internet Servis Sağlayıcı firmalar Internet bağlantısı satarken kampanyalarının yanında “modem” diye routerlar’da vermeye başladılar. Yani günümüzün modemleri router içerisine modem konulmuş Router/Modem ürünleri.
Router, bir çok bilgisayarı aynı ağa bağlamaya yarayan bir kutudur. Eskiden üzerinde sadece kablo girişi bulunan bu ürünler sonradan kablosuz ürünlerin çoğalmasıyla beraber kablosuz bağlantı desteği de vermeye başladılar. Bu “kablosuz router”ların üzerlerinde genelde bir yada iki anten bulunur ve bu sayede kapsama alanları genişler ve sinyal güçleri artar.

HUB NEDİR?
hub, aldığı sinyalleri tekrar eden basit bir cihazdır.Birden fazla cihazı örneğin bilgisayar, yazıcı, tarayıcı, ip kamera gibi cihazların birbirleriyle haberleşmesinin sağlan cihazlardır. Hublar, switchlere göre aptal cihazlar olarak tabir edilirler çünkü Hublar hangi bilgisayarların kendisine bağlı olduğunu bilmez. Kaynak veya hedef bilgisayara ait bir network işletimi gerçekleştirmez yani hub aynı anda hem veri gönderimi ve veri alımı yapamaz kendisini de switch’den ayıran farklardan biri de budur. Bir diğer farkı ise hem karmaşık olmayışı, hem de ucuz olmasıdır. Ucuz olması hub’ın çok tercih edilme sebeplerinden biridir. Ağda bir veri bir bilgisayara gönderilecekse Hub’lar bu veriyi tüm bilgisayarlara gönderirler veriyi alacak olan bilgisayar veri kendisine gönderilip gönderilmediğini kontrol eder eğer kendisine gönderilmişse veriyi alır. Bu işlem ağdaki trafiği artırır.Evlerde küçük ağlar kurmak için ucuz ve ideal yöntemlerden biridir. Utp kablolar ile cihazlar hub’a bağlanabilirler.


SPLITTER NEDİR?
Splitter / ayırıcı denilen cihaz, telefon altyapısını kullanan ADSL internet bağlantınızla telefon konuşmalarınızın birbirini etkilememesini sağlayan bir filtre görevi görür.
Normalde aynı hattan iletilen ses frekansı ile internet veri frekansı, birbirinden oldukça farklıdır. Ancak yine de elektromanyetik dalgalar, birbirini etkileyerek telefon görüşmesinde ya da internet bağlantısında kalite bozulmasına neden olabilir.
ADSL modeminiz ve telefon girişinize bir uzmanın takacağı çok basit bir splitter / ayırıcı cihaz, bu karışmayı ve kalite kaybını net olarak önler. Bu sayede internete bağlanırken aynı zamanda kolay ve rahat bir şekilde telefon görüşmelerinizi yapabilirsiniz.

Modem NEDİR?

Bilgisayarınızın telefon hatlarını kullanarak iletişim kurmasını sağlar. Modem terimi, Modulation-demodulation kelimelerinin kısaltılması ile oluşturulmuştur. Modem, bilgisayardan aldığı digital(sayısal) veriyi analog veriye çevirerek göndermek ve aynı şekilde karşı taraftaki bilgisayardan gelen analog veriyi tekrar digital veriye çevirerek bilgisayara iletmektir. Bu digital-analog çeviri işleminin gerekli olmasının sebebi, bilgisayarları birbirine bağlamak için kullanılan hatların digital veriyi taşıyamamalarıdır.
Bir modem kullanarak, internet ve BBS gibi bilgi ağları ve hizmetlerine erişebilirsiniz. Faks yeteneği de olan bir fax/modem cihazıyla bilgisayarınızdan faks çekebilir ve size gelen faksları alabilirsiniz. Ses(voice) özellikleride olan bir modem telesekreter görevi görebilir.


Harici tip Modemler bilgisayara seri port ile bağlanır.


ADSL Nedir?
ADSL ( Asimetrik Sayısal Abone Hattı ) Asymmetric Digital Subscriber Line sözcüklerinin baş harflerinden oluşan ADSL, mevcut telefonlar için kullanılan bakır teller üzerinden yüksek hızlı veri, ses ve görüntü iletişimini aynı anda sağlayabilen bir modem teknolojisidir. Yukarıdaki açılımı ile ADSL, standart telefon görüşmeleri ile aynı anda, yüksek hızda veri geçirilebilen telefon hattını ifade eder. Asimetrik kelimesi ise veri alım (download) ve veri gönderim (upload) hızlarının birbirinden farklı olduğunu göstermektedir.Telefon hatlarının bu şekilde kullanılmasını sağlayan teknoloji de ADSL teknolojisi olarak anılmaktadır.
ADSL teknolojisi ile telefonu meşgul etmeden sürekli (24 saat) internet bağlantısı sağlanır.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Yorumlarınız için teşekkür ederim:)