7 Ekim 2016 Cuma

ATI,CROSSFİRE,SLI,LUCID HYDRA,PSU,REGULATOR,ATX,BTX,FIREWIRE ,THUNDERBOLT

ATI NEDİR?
ATI Technologies kısa adıyla ATI, grafik işlemci ve yonga seti üreticisi. Özellikle Radeon serisi grafik işlemcileriyle ünlenen firma,NVIDIA'nın en büyük rakibidir. 24 Temmuz 2006 tarihinde AMD tarafından satın alınmıştır.



CROSSFİRE NEDİR?
Grafik performansını artırmak için kullanılır. CrossFire ATI'nin ilk başta 2 daha sonra 4 GPU'nun bir bilgisayarda kullanılmasına olanak sağlayan teknolojidir. Sadece PCI Express'li anakartlarda kullanılabilir. İlk olarak 27 Ekim 2005 tarihinde basına açıklanmıştır. Sadece ATI'nin kendi çipsetlerini kullanan anakartlardan "yazılımsal" olarak sağlanabiliyordu. Fakat ATI'nin İntel'e destek vermesiyle ve ATI X1950 çıktıktan sonra tüm anakartlardan sağlanabilmekte.


SLI Nedir?
2004 yılında Nvidia tarafından geliştirilen SLI (Scalable Link Interface), PCI Express arabirimini kullanan iki yada daha fazla ekran kartından tek görüntü çıkışı almaya yarayan bir bağlantı teknolojisidir. Yazılım algoritması ve yalnızca Nvidia grafik işlem birimlerinde kullanılan SLI teknolojisi ile bilgisayarın grafik performansı iki kat artar.
Çift ekran kartı ile SLI yapılabildiği gibi üçlü hatta dörtlü SLI bağlantılı konfigürasyonlar da kurulabilir. Her ne kadar extreme bir durum gibi gözükse de modelleme ve grafik tasarım işleriyle uğraşan profesyonel kullanıcılar bu tür sistemlere ihtiyaç duymaktadır. Hatta Nvidia’nın sırf bu işler için özel olarak ürettiği Quadro serisi ekran kartları bulunmakta.
3DMark, PCMark, Cinebench, Unigine Heaven gibi benchmark programlarında yüksek puanlar elde etmek için de SLI kullanılabilir. Özellikle yüksek puanlı dünya rekorlarında genellikle dörtlü SLI sistemler görülmektedir.




LUCID HYDRA NEDİR?
Lucid Hydra adı verilen yonga ekran kartı devlerinin aralarındaki düşmanlığı gözetmeksizin onları beraber çalıştırabiliyor. Aynı sistemde hem NVIDIA, hem de AMD ekran kartı kullanmak artık mümkün.

PSU(POWER SUPPLY UNIT) NEDİR?
Bilgisayar kasası içinde bulunup “Güç Kaynağı” anlamına gelmektedir.Bilgisayarı fişe taktığımızda gelen elektrik akımını kontrollü ve gerekli voltajda kullanılmasının sağlayan birimdir.


REGULATOR(Düzenleyici) NEDİR?
Şebeke gerilimindeki yükselme, düşme ve tüm dengesizlikleri önleyip, gerilim regülasyonu yapan cihazlara Regülatör denir. 

ATX(Advanced Technology Extended) NEDİR?
Geliştirilmiş Yüksek Teknoloji) Intel tarafından 1995'te geliştirilen bir formattır. Çok uzun zaman sonra anakart ve bilgisayar kasasında yapılan ilk büyük değişimdi. Yeni sistemler için AT nin yerini tümüyle ATX devralmıştır. Şu anki ve gelecek I/O, işlemci teknolojilerini destekleyen, kullanım kolaylığı sağlayan ve toplam sistem maliyetini düşüren bir standart olarak ortaya çıkmıştır.


BTX NEDİR?

ATX ve BTX birer form faktörüdür. BTX ATXden sonra ortaya atılmış yeni bir formdur fakat piyasada BTX form faktörüne uygun donanım bulmak güç.Çünkü ATX kasası ve BTX kasaları bir birbinden farklıdır ATX kasalar sağdan açılırken (kasa kapağı) BTX kasalar soldan açılır. Durum böyle olunca anakartlarda tamamen faklı oluyor yani ATX anakart BTX kasaya uyumlu değil aynı şekilde BTX anakart ATX kasasına uygun değil.

FIREWIRE NEDİR?
Apple tarafından geliştirilen, bilgisayara çevre ürünleri bağlanmasında kullanılan yüksek hızlı arayüz bağlantısıdır.IEEE 1394 standardına dayalıdır. 400 ve 800 Mbps (IEEE 1394b-2002 de 3200 Mbps) hızında veri transferini destekler.
FireWire USB'ye benzemekle beraber kullanım alanı açısından farklılık gösterir. Bilgisayarlara klavye, fare gibi düşük hızlarda çalışan cihazlar genelde USB veri yolu üzerinden bağlanır. FireWire ise, yüksek veri aktarım hızından dolayı, gerçek zamanlı veri transferi yapabilen video cihazları, kameralar, synthesizer, harici disk gibi cihazlar için kullanılır.
IEEE 1394 portu olarak da geçer. 1394a ve 1394b olarak ayrılır. Eğer video kamerasından görüntü aktarma işlemleri yapılacaksa kayıpsız olarak kısa sürede işlemi yapar. Bazı anakartlarda tümleşik olarak bulunur. Eğer yoksa, Firewire içeren bir PCI kartla bilgisayara firewire girişi eklenebilir.


THUNDERBOLT NEDİR?
Thunderbolt, tek bir bağlantı noktası üzerinden yüksek çözünürlüklü ekranları ve yüksek performanslı veri aygıtlarını destekleyen devrim niteliğinde bir I/O teknolojisidir. Genişletme fikrini çarpıcı bir şekilde yeniden tanımlar.
Amacı tek bir port üzerinden, yüksek hızda görüntü almak ve yüksek hızda veri aklisi sağlamak. Ayni anda  Apple Cinema Display,  Yüksek hızda çalışan harici yedekleme ünitesi ve Video kameranızı bağlayabilmektesiniz.

USB’den 20 Kat  Firewire 800’den 12 Kat daha hızlıdır.
Mevcut kullandığımız DVI, HDMI ve VGA ara yuzlerinide desteklemekte olan Thunderbolt PCI Express üzerinden çalışmaktadır.





Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Yorumlarınız için teşekkür ederim:)