7 Ekim 2016 Cuma

BANT GENİŞLİĞİ,ISA,PCI,AGP,PCI-X,PCI-e

Bant Genişliği: 
Veri yollarından birim zamanda aktarılabilecek bilgi miktarıdır.Ne kadar fazla olursa,kısa  sürede daha çok bilgi aktarabilir.
Anakartlarda 5 farklı veri yolu bulunabilir.Bunlar sırasıyla ISA,PCIAGP,PCI-X ve PCI-e(PCI Express) veri yollarıdır.

ISA Veri Yolu: 
En yavaş veri yolu olup, 16 bitliktir ve günümüz anakartlarında bulunmamaktadır.

PCI Veriyolu:
 Genişleme yuvaları da denilen bu portlara, ses kartı, TV kartı vb. donanım kartları takıldığı için sayıları fazla olabilmektedir. Renkleri genelde Beyaz olup, genellikle bilgisayarlara ek yetenekler kazandırmada kullanılırlar. Günümüzde buraya takılan kartların çoğu anakartla bütünleşik geldiğinden önemini yitirmiştir.

AGP Veri Yolu:
 Yüksek veri iletişimine ihtiyaç duyan Ekran kartları için PCI veriyolu yetersiz kaldığından, özel bir veri yolu olan AGP (Accelerated Graphics Port - Hızlandırılmış Grafik Portu) üretilmiştir. Bu porta sadece ekran kartı takılabilir. Ancak günümüz ekran kartlarının ihtiyaçlarını karşılayamadığından, günümüz anakartlarda yer almaz. Genellikle renkleri kahverengi ya da siyahtır.

PCI-X Veri Yolu:
 Genellikle sunucu (server) denilen özel bilgisayarlarda kullanılırlar. Ev kullanıcıları için üretilen anakartlarda bulunmazlar. PCI Express veri yollarıyla karıştırılmamalıdır.

PCI-e (PCI-Express) Veriyolu: PCI ve AGP veri yollarının hız için yetersiz hale gelmesi üzerine üretilen yeni veri yollarıdır. Hızları çok yüksektir. Günümüz ekran kartları ve çoğu donanım kartları artık bu veri yolunu kullanmaktadır. PCI-e 1x ve PCI-e 16x şeklinde hızlarına göre isimlendirilmiş iki türü bulunup, 16x olanına ekran kartları, diğerine ise ethernet kartı, ses kartı gibi donanım birimleri takılır.


 






Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Yorumlarınız için teşekkür ederim:)