7 Ekim 2016 Cuma

ETHERNET KARTI, FİRMWARE, FSP,PGA, LGA,AM2/AM2+,AM3 ,HYPERTRANSPORT,WLAN, HOT PLUG/SWAP

ETHERNET KARTI NEDİR?
Ethernet kartı, Ağ kartı olarakta bilinir. ethernet kartı bilgisayarlar arası ağ kurmaya ve bilgisayarları birbiriyle haberleştirmeye yarayan fiziksel bir bilgisayar parçasıdır. Ethernet kartı network yani ağ sistemlerde sistemin en önemli parçalarından biridir. Ethernet kartı, İngilizce NIC (Network Interface Card) yani Ağ arabirim kartı teriminden gelmiştir. Ethernet kartı sayesinde sunucular, kişisel bilgisayarlar lokal network yada internet üzerinden birbirleriyle haberleşerek veri alışverişinde bulunabilirler.
Ethernet kartı günümüzde anakartlar üzerinde entegre chip olarak bulunmaktadır. Eski anakartlarda entegre olarak bulunmayan ethernet kartı ayrıca satın alırak anakart'ın üzerindeki pcı genişleme yuvalarına takılmaktadır. Ethernet kartı olmayan dizüstü bilgisayarlarda ise PCMCIA slotuna takılarak dizüstü bilgisayara ethernet özelliği kazandırılır.
Her ethernet kartının kendine özgü bir "MAC" adresi bulunmaktadır bu adres değişmemektedir. Her ethernet kartı üreticisi kendisine ayrılan "MAC" adres havuzundan bir "MAC"  adresini ürettiği ethernet kartına tanımlar.İnternet'te yada yerel ağda bu özgün "MAC adresi" sayesinde karışıklık önlenmiş olur.
Ethernet kartları günümüzde Gigabit hızlarına ulaşmaktadır. Ethernet ilk olarak 1973-1975 yılları arasında Xerox PARC tarafından geliştirilmiştir.
ethernet kartı
Ethernet kartı çeşitleri
1. BNC Konnektörlü ethernet kartları
2. RJ-45 Konnektörlü ethernet kartları
Veri iletim hızlarına göre Ethernet kartı çeşitleri
Ethernet kartları veri iletim hızlarına görede türlere ayrılmıştır.
İlk  Ethernet türleri
1. 10BASE5
2. 10BROAD36
3. 1BASE5
10Mbit/s Ethernet türleri
1. 10BASE2
2. 10BASE-T
3. FOIRL
4. 10BASE-F
5. 10BASE-FL
6. 10BASE-FB
7. 10BASE-FP
Yüksek Hızlı Ethernet türleri
1. 100BASE-T
2. 100BASE-TX
3. 100BASE-T4
4. 100BASE-T2
5. 100BASE-FX
Gigabit Ethernet türleri
1. 1000BASE-T
2. 1000BASE-SX
3. 1000BASE-LX
4. 1000BASE-CX
10 Gigabit Ethernet türleri
1. 10GBASE-SR
2. 10GBASE-LX4
3. 10GBASE-LR
4. 10GBASE-ER
5. 10GBASE-SW
6. 10GBASE-LW
7. 10GBASE-EW
8. 10GBASE-T

FİRMWARE NEDİR?
1)
Salt okunur olarak sadece okunabilir olan ve silinmeyen sadece güncelleme yapabileceğiniz çevre donanımlar içerisinde mp3 çalar , adsl modem , yazıcılar , uydu alıcıları gibi birimler içerisinde bulunarak bu çevre birimlerinin görevleri , işlevlerinin ne olduğunu bu donanımlara bildiren küçük yazılımdır.

2) Firmware en kaba tabiriyle bir cihazın üzerindeki yazılımdır. Üretici firma tarafından üretim aşamasında cihaza yazılır ve genelde de hiç değiştirilmeden cihazın ömrüne paralel bir ömür sürer.


FSP NEDİR?
Kuzey köprüsü ile işlemci arasındaki iletişimi sağlayan veriyolu.


PGA, LGA  NEDİR?
Alt tarafında çeşitli sayıda pin bulunduran işlemci paketlemesine PGA (pin grid array) adı verilir. Paketteki ayak sayısına göre paketler isimlendirilir. Örneğin, 423 ayak Pentium 4 paketi ve 478 ayak Pentium 4 paketi. Bu paket yapısındaki işlemcilerin takıldıkları soketler ise soket 423 ve soket 478 olarak isimlendirilir.

Üreticiler bunların dışında da farklı paketlemeler yapmaktadırlar. Farklı bir paketleme olan LGA paketinde işlemci ayaklarının yerini elektrik iletimini sağlayan iletim noktaları almıştır. Pin yerine iletim noktalarının kullanımı elektrik sinyallerinin iletim yolunu kısaltmış, böylelikle sinyal iletim hızı artmıştır.
AM2/AM2+,AM3 NEDİR?
M3 soketi amdnin yeni nesil işlemcilerinde kullandığı bir soket. 939 pin sayısı vardır. AM2 ve AM2+ soketlerde ise bu 940 pindir.
M2+ Anakartlar 940 soket yapısına sahiptir. Dolayısı ile m2 işlemciler kullanılabilir çünki m2 işlemciler 940 pindir. M2+ denmesinin sebebi M3 işlemci desteği demektir M3 işlemciler 938 pin olduğu için M3 işlemcimizi M2+ Anakartlarda kullanabiliriz fakat m2 işlemcilerimizi m3 lerde kullanamayız sebep pin sayısıdır

HYPERTRANSPORT NEDİR?
Kuzey-Güney köprüsü arasında ya da birleşik Kuzey Güney Köprüsü ile işlemci arasında bağlantıyı sağlar. HyperTransport Consortium tarafından geliştirilmiştir.

WLAN NEDİR?
Wireless lan veya WLAN, kablosuz yerel alan ağıdır.
Tarihi
1970 yılında, Hawaii Üniversitesi'nde bir profesör olan Norman Abramson tarafından dünyanın ilk kablosuz bilgisayar iletişim ağı icat edildi. Sistem telefon kablosu kullanmadan merkezi bilgisayarla iletişim sağlayabilmek için 4 adaya konuşlandırılmış 7 bilgisayar içeriyordu.
Mimarisi
1- İstasyonlar: Bir ağda kablosuz bir ortama bağlanabilir tüm bileşenler istasyon olarak adlandırılır.
2- Temel Servis Seti: Temel Servis Seti, birbirleri ile ilişki kurabilen tüm istasyonların kümesidir.
3- Genişletilmiş Servis Seti: Genişletilmiş Servis Seti, temas servis setlerinin birbirleri ile olan bağlantısıdır. Bu sistemin erişim noktaları bir dağıtım sistemi ile birbirine bağlanmıştır.
4- Dağıtım Sistemi: Dağıtım Sistemi, genişletilmiş servis setinin erişim noktalarını bağlar. Bir dağıtım sistemi, hücreleri aracılığıyla ağ kapsamını artırmak için kullanılabilir.
Wireless Lan ile neler yaparsınız?
1- İnternet’i tarama veya dosya gönderme.
2- Wi-Fi 50-100 metre menzile sahiptir.
3- Ofisinize veya e-posta istemcinize bağlantı.
4- Telefonunuz ve ofis takviminin senkronizasyonu.
5- Ofis internetine bağlantı.
6- Word, sheet veya ppt gibi birçok dosyayı gönderme/alma.
7- Şebeke bağlantısı gerektiren gelişmiş konferans çağrısı teknolojilerinden faydalanma.
8- Çevrimiçi oyun oynama.
9- Telefonunuzda hızlı mesajlaşmayı kullanarak sohbet.
10- Aldığı sinyaller doğrultusunda kablosuz bağlanabilme.
Wireless Lan nasıl çalışır?
WLAN’ı kullanabilmek için bu teknolojiyi destekleyen bir verici - alıcı cihaza ve aktif wi-fi şebekesini destekleyen bir alana (“hotspot” adı verilir) ihtiyacınız vardır. Şebekenizin güvenlik ayarlarına bağlı olarak, bağlanmak için şifre girmeniz gerekebilir.
WLAN Kablosuz Yerel Alan Şebekesi’nin kısaltmasıdır, Wi-Fi (Kablosuz Bağlılık), günümüzde en çok kullanılan WLAN şebekeleri olan IEEE802.11 denilen WLAN şebekesi yelpazesini belirtir.
Köprü
Bir köprü networke bağlanmak için kullanılabilir, diğerlerinde olduğu gibi. Wireless ethernet köprüsü donanımların kablolu Ethernet ağı ile olan iletişimini kablosuz ağ ile olmasına olanak tanır. Köprü Wireless-Lan'da bağlantı noktası gibi hareket eder.

HOT PLUG/SWAP NEDİR?
Genellikle server disk özelliklerinden bilinen bir terimdir hot plug ve hot swap her ne kadar birbilerine benzesede aralarında farklar vardır kısaca bunlara deyinelim.
Hot Plug olan diskler çalışan bir server üzerinde iken çıkartabiliyorsanız eğer bu hotplug bir yapıdır.
Hot swap ise çalışan bir server'da hem ekeleme hemde çıkarma işlemi yapabiliyorsanız  eğer bu hot swap bir yapıdır ,yani kısaca çalışan sistemi , server'ı kapatmak zorunda değilsiniz.
Çalışan bir donanımı server dan kaldırabiliyorsan bu donanım HOT PLUG.

Ancak sistem çalışırken donanım ekleyip/kaldırabiliyorsanız bu HOT SWAP.TIR bir donanımdır.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Yorumlarınız için teşekkür ederim:)