18 Şubat 2017 Cumartesi

IDE NEDİR? C++ IDE leri nelerdir?

IDE(İntegrated design environment) yazılımcıların yazılım geliştirmesi, projelerini oluşturabilmelerini sağlayan yardımcı yazılım oluşturma programlarına verilen isimdir.Bir sürü IDE programı vardır.Biz bugün C++ ıdelerini inceleyeceğiz.


C++ IDE ÖRNEKLERİ


1-Code::Blocks

    Özgür açık kaynak kodlu bir C++ tümleşik geliştirme ortamıdır. wxWidgets tabanlı tamamen özelleştirilebilir arabirimiyle, GNU/Linux, Microsoft Windows, MacOS platformlarında sorunsuzca kullanılabilmektedir. Gelişmiş plugin desteğiyle kod yazımı esnasında ihtiyaç duyabileceğiniz birçok yardımcı fonksiyon sunar ve kod üzerinde tam bir hakimiyet kurmanıza olanak tanır.

2-Dev-C++

C (programlama dili) ve C++ dilleri ile GCC'nin Windows sürümü olan MinGw derleyici setini destekleyen, GNU GPL lisanslı ile dağıtılan özgür bir tümleşik geliştirme ortamıdır.
Tüm arabirimi Delphi ile geliştirilmiş ve ilk çıktığı zaman oldukça popüler bir yazılım olmuştur. Proje SourceForge tarafından barındırılmaktadır. İçinde dahili olarak bulunan DevPaks paket dağıtım aracıyla ek kütüphaneler, şablonlar ve araçlar programlama ortamına aktarılabilir.




3-Eclipse

 Açık kaynak kodlu ve özgür bir tümleşik geliştirme ortamıdır (IDE). Ana odak noktası Java ve Java ile ilişkili 
teknolojiler olsa da, esnek yapısı sayesinde C ve Python gibi farklı diller için de kullanılmaktadır.




4-Visual Studio


Microsoft tarafından geliştirilen bir tümleşik geliştirme ortamıdır (IDE). Microsoft Windows, Windows Mobile, Windows CE, .NET Framework, .NET Compact Framework ve Microsoft Silverlight tarafından desteklenen tüm platformlar için yönetilen kod ile birlikte yerel kod ve Windows Forms uygulamaları, web siteleri, web uygulamaları ve web servisleri ile birlikte konsol ve grafiksel kullanıcı arayüzü uygulamaları geliştirmek için kullanılır.
Visual Studio IntelliSense'in yanı sıra "code refactoring" destekleyen bir kod editörü içerir. Entegre hata ayıklayıcı, hem kaynak-seviyesinde hem de makine-seviyesinde çalışır. Diğer yerleşik araçlar, GUI uygulamaları, web tasarımcısı, sınıf tasarımcısı ve veritabanı şema tasarımcısı yaratabilmek için bir form tasarımcısı içerir. Hemen hemen her işlevsellik düzeyinde dahil olmak üzere, kaynak kontrol sistemleri için destek (Subversion ve Visual SourceSafe gibi) sunan eklentileri kabul eder.
Visual Studio, değişik programlama dillerini destekler, bu da kod editörü ve hata ayıklayıcısının neredeyse tüm programlama dillerini desteklemesini sağlamaktadır. Dahili diller C/C++ (Görsel yoluyla C++), VB.NET (Visual Basic .NET üzerinden), C# (Visual C# ile), ve F# (Visual Studio 2010 itibariyle) içermektedir.

5-NetBeans

Netbeans, çok geniş bir kullanıcı tabanı, büyüyen topluluğu, dünya çapında yüze yaklaşan ortakları olan başarılı bir açık kaynak kod projesidir. Günümüzde iki ürün bulunmaktadır : NetBeans IDE'si ve NetBeans Platformu.
NetBeans IDEsi programcıların yazma, derleme, hata bulma ve yüklemelerini sağlayan bir araç olan geliştirme ortamıdır. Java ile yazılmış olmasına rağmen herhangi bir programlama dilini destekleyebilir. NetBeans IDEsini genişletmek için çok sayıda modül bulunmaktadır. NetBeans IDE nasıl kullanıldığına ilişkin hiçbir sınırlama bulunmayan ücretsiz bir üründür.
Ayrıca halihazırda bulunan NetBeans Platformu, modüler ve genişletilebilir yapısıyla büyük masaüstü yazılımları üretmede kullanılır. ISV ortakları platforma kolayca entegre edilebilen pluginler sağlarlar. Bunlar kendi araç ve çözümlerini gerçekleştirmede de kullanılabilir.


6-KDevelop

 Linux ve diğer Unix benzeri işletim sistemleri için özgür bir tümleşik geliştirme ortamıdır (T.G.O). KDevelop bir derleyici içermez. Çalıştırılabilir kod üretebilmek için GCC (GNU Compiler Collection, Türkçesi: GNU Derleyici Koleksiyonu) veya istenirse başka bir derleyici kullanır. Şu an ki 3.5 sürümü Ada, Bash, C, C++, FortranJavaPascal, Perl, PHP, Python, Ruby ve SQL başta olmak üzere birçok programlama dilini destekler.

7-Anjuta

GNOME projesi için yazılmış bir C, C++ tümleşik geliştirme ortamıdır. GNU Genel Kamu Lisansı ile dağıtılır. Başta C ve C++ olmak üzere Java, JavaScript, Python ve Vala programlama dillerini desteklemektedir.
Anjuta, C programlama dili ve GTK arayüz aracı ile oluşturulmuştur. Yazılımın ilk sürümü 27 Aralık 1999 tarihinde yayınlanmıştır ve hala geliştirilmektedir






Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Yorumlarınız için teşekkür ederim:)