18 Şubat 2017 Cumartesi

PROGRAMLAMA II. C++ ÖRNEKLERİ

1) KDV’yi 0.8 sabit olarak tanımladıktan sonra 500 TL için ödenecek KDV miktarını bulan programı yazınız.




2) Adınızı ve yaşınızı ilk değer olarak uygun tiple tanımlanmış değişkenlere atayınız ve ekrana yazdırınız.



3) <<cout>> komutunu <<yaz>> olacak şekilde değiştirin.





4) #define kullanarak verilen iki sayıdan büyüğünü bulan makroyu yazınız.





5) İ değişkeni için 1-10 arası döngüyü #define kullanarak kısaltınız.





6) * 20 elemanlı bir char dizisine sahip
* Constructor’da dizinin elemanlarına ilk değerini veren
* Harf ekle fonksiyonu ile diziye harf ekleyen
* Yaz fonksiyonu eklenmiş harfleri ekrana yazınız.


SINIF TANIMLARI(CLASS DEFINITION)

CLASS

C++ da sınıf (class) soyut bir veri tipidir. Nesne (object) onun somutlaşan bir cismidir.sınıf (class)  kavramını doğada cins isimlere benzetebiliriz. Bir cins kendi başına belirli bir nesne değildir; ancak belirli türden nesnelerin ortak özelliklerini belirten soyut bir kavramdır. Örneğin, ağaç bir cins isimdir. Ama bahçedeki bir elma-ağacı ya da sokaktaki bir çınar-ağacı belirli varlıklardır. Onlar, ağaç sınıfının birer nesnesidir (üyesidir).


PUBLİC:

değişkeni herkese açıktır. Programdaki her class bu değişkene ulaşabilir.


CONSTRUCTOR:


Sınıf oluşurken otomatik çağrılan fonksiyondur.Constructor ın ismi class ile aynı olmalı.Geri dönüş değeri yoktur,parametre alır fakat public olmalıdır.


DESTRUCTOR:


Sınıf yok olurken otomatik çağrılan fonksiyon olup ismi class ın ismi ile aynı olmak zorundadır ve ismin başına "~"(tilda) işareti konmak mecburidir. Geri deniş değeri yoktur ve parametre almaz. Public olmalıdır.

PROTECTED:

Sadece miras alanlar erişebilir.

PRİVATE:

Herkese kapalı.
Ssa

PR
CONST

COMPILER - DEBUGGER - LINKER-GUI-GNU

COMPILER(YORUMLAYICI):

Programcılıkta, bir programlama dilinde yazılmış olan kaynak kodunu başka bir dile (genellikle makine koduna) çeviren yazılım. Derleyiciye bunu yaptırmaktaki amaç genellikle çalışabilir bir yazılım elde etmektir. Kullanıcıların programları kullanırken kolaylık sağlamak amaçlı geliştirilmiştir.


DEBUGGER(HATA AYIKLAYICI):

Adından da anlaşılacağı üzere programda herhangi bir hata var mı kontrol etmenize yarayan araç.


LINKER(BAĞLAYICI):


Bağlayıcı (linker), derleme işleminden sonra üretilen kodu işletim sisteminde çalışabilecek şekilde tek kod olarak üretir. Büyük yazılımlarda kod parçalara bölünüp ayrı ayrı derlenebilir parçalara ayrılabilir. Bu kodları daha sonra birleştirip tek kod üreten programlara bağlayıcı denir.

GUI(GRAPHICAL USER INTERFACE):

Bilgisayarlarda işletilen komutlar ve bunların çıktıları yerine simgeler, pencereler, düğmeler ve panellerin tümünü ifade etmek için kullanılan genel addır.
Grafiksel kullanıcı arayüzü, bilgisayar kullanıcılarının komut satırı kodlarını ezberlemeden fare, klavye gibi araçlar sayesinde bilgisayarları kontrol etmelerini sağlamıştır. Günümüzdeki programların bir çoğu GKA ile birlikte gelse de, birçok bilgisayar kullanıcısı (özellikle programcılar) daha hızlı olduğu gerekçesiyle komut satırını GKA'larla birlikte kullanmaya devam etmektedirler.

GNU(GNU's NOT UNIX):

GNUçekirdeği, sistem araçlarını, açıcılarını, kütüphanelerini ve son kullanıcı yazılımlarını içeren, GNU Tasarısı kapsamında geliştirilen bir işletim sistemidir. İsminin açılımı "GNU's Not Unix" (GNU Unix değildir) dir. Bu ismi almasındaki sebep de tasarımının Unix'e benzerken kendisinin özgür yazılım olması ve herhangi bir UNIX kodunu içermemesidir.




GPL( General Public Licence- Genel Kamu Lisansı):

GNU Genel Kamu Lisansı (GNU GPL ya da GPL) birçok yerde kullanılan ücretsiz yazılım lisansıdır ve özgün hali Richard Stallman tarafından GNU projesi için yazılmıştır.

GPL lisans anlaşması, GNU projesi için 1983 yılında Richard Stallman tarafından geliştirilmiştir. Bu lisansın en önemli özelliği yazılımların kaynak kodları ile birlikte dağıtılması gerektiği fikridir. Bu kullanıcalara yazılımın kaynak kodunu inceleme, istediği değişiklikleri özgürce yapma, kaynak kodları kısmen ya da tamamen farklı projede kullanma hakkı vermektedir. Hatta kullanıcılar yeni geliştirmiş oldukları yazılımdan maddi kazanç da elde edebilir, ancak yeni yazılım da GPL lisansı ile lisanslanmalı ve geliştirmeye açık olmalıdır.


OPEN SOURCE(AÇIK KAYNAK):

 Bir bilgisayar yazılımının makina diline dönüştürülüp kullanımından önceki, programcılar tarafından okunur, anlaşılır, yeni amaçlara uygun değiştirilebilir halinin gizli tutulmayıp, açık halinde kamuyla paylaşılıyor olmasına verilen isimdir.


IDE NEDİR? C++ IDE leri nelerdir?

IDE(İntegrated design environment) yazılımcıların yazılım geliştirmesi, projelerini oluşturabilmelerini sağlayan yardımcı yazılım oluşturma programlarına verilen isimdir.Bir sürü IDE programı vardır.Biz bugün C++ ıdelerini inceleyeceğiz.


C++ IDE ÖRNEKLERİ


1-Code::Blocks

    Özgür açık kaynak kodlu bir C++ tümleşik geliştirme ortamıdır. wxWidgets tabanlı tamamen özelleştirilebilir arabirimiyle, GNU/Linux, Microsoft Windows, MacOS platformlarında sorunsuzca kullanılabilmektedir. Gelişmiş plugin desteğiyle kod yazımı esnasında ihtiyaç duyabileceğiniz birçok yardımcı fonksiyon sunar ve kod üzerinde tam bir hakimiyet kurmanıza olanak tanır.

2-Dev-C++

C (programlama dili) ve C++ dilleri ile GCC'nin Windows sürümü olan MinGw derleyici setini destekleyen, GNU GPL lisanslı ile dağıtılan özgür bir tümleşik geliştirme ortamıdır.
Tüm arabirimi Delphi ile geliştirilmiş ve ilk çıktığı zaman oldukça popüler bir yazılım olmuştur. Proje SourceForge tarafından barındırılmaktadır. İçinde dahili olarak bulunan DevPaks paket dağıtım aracıyla ek kütüphaneler, şablonlar ve araçlar programlama ortamına aktarılabilir.




3-Eclipse

 Açık kaynak kodlu ve özgür bir tümleşik geliştirme ortamıdır (IDE). Ana odak noktası Java ve Java ile ilişkili 
teknolojiler olsa da, esnek yapısı sayesinde C ve Python gibi farklı diller için de kullanılmaktadır.




4-Visual Studio


Microsoft tarafından geliştirilen bir tümleşik geliştirme ortamıdır (IDE). Microsoft Windows, Windows Mobile, Windows CE, .NET Framework, .NET Compact Framework ve Microsoft Silverlight tarafından desteklenen tüm platformlar için yönetilen kod ile birlikte yerel kod ve Windows Forms uygulamaları, web siteleri, web uygulamaları ve web servisleri ile birlikte konsol ve grafiksel kullanıcı arayüzü uygulamaları geliştirmek için kullanılır.
Visual Studio IntelliSense'in yanı sıra "code refactoring" destekleyen bir kod editörü içerir. Entegre hata ayıklayıcı, hem kaynak-seviyesinde hem de makine-seviyesinde çalışır. Diğer yerleşik araçlar, GUI uygulamaları, web tasarımcısı, sınıf tasarımcısı ve veritabanı şema tasarımcısı yaratabilmek için bir form tasarımcısı içerir. Hemen hemen her işlevsellik düzeyinde dahil olmak üzere, kaynak kontrol sistemleri için destek (Subversion ve Visual SourceSafe gibi) sunan eklentileri kabul eder.
Visual Studio, değişik programlama dillerini destekler, bu da kod editörü ve hata ayıklayıcısının neredeyse tüm programlama dillerini desteklemesini sağlamaktadır. Dahili diller C/C++ (Görsel yoluyla C++), VB.NET (Visual Basic .NET üzerinden), C# (Visual C# ile), ve F# (Visual Studio 2010 itibariyle) içermektedir.

5-NetBeans

Netbeans, çok geniş bir kullanıcı tabanı, büyüyen topluluğu, dünya çapında yüze yaklaşan ortakları olan başarılı bir açık kaynak kod projesidir. Günümüzde iki ürün bulunmaktadır : NetBeans IDE'si ve NetBeans Platformu.
NetBeans IDEsi programcıların yazma, derleme, hata bulma ve yüklemelerini sağlayan bir araç olan geliştirme ortamıdır. Java ile yazılmış olmasına rağmen herhangi bir programlama dilini destekleyebilir. NetBeans IDEsini genişletmek için çok sayıda modül bulunmaktadır. NetBeans IDE nasıl kullanıldığına ilişkin hiçbir sınırlama bulunmayan ücretsiz bir üründür.
Ayrıca halihazırda bulunan NetBeans Platformu, modüler ve genişletilebilir yapısıyla büyük masaüstü yazılımları üretmede kullanılır. ISV ortakları platforma kolayca entegre edilebilen pluginler sağlarlar. Bunlar kendi araç ve çözümlerini gerçekleştirmede de kullanılabilir.


6-KDevelop

 Linux ve diğer Unix benzeri işletim sistemleri için özgür bir tümleşik geliştirme ortamıdır (T.G.O). KDevelop bir derleyici içermez. Çalıştırılabilir kod üretebilmek için GCC (GNU Compiler Collection, Türkçesi: GNU Derleyici Koleksiyonu) veya istenirse başka bir derleyici kullanır. Şu an ki 3.5 sürümü Ada, Bash, C, C++, FortranJavaPascal, Perl, PHP, Python, Ruby ve SQL başta olmak üzere birçok programlama dilini destekler.

7-Anjuta

GNOME projesi için yazılmış bir C, C++ tümleşik geliştirme ortamıdır. GNU Genel Kamu Lisansı ile dağıtılır. Başta C ve C++ olmak üzere Java, JavaScript, Python ve Vala programlama dillerini desteklemektedir.
Anjuta, C programlama dili ve GTK arayüz aracı ile oluşturulmuştur. Yazılımın ilk sürümü 27 Aralık 1999 tarihinde yayınlanmıştır ve hala geliştirilmektedir